Kredi Kartı Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Günlük hayatımızın vazgeçilmez birer aracı olan maaş kartı ve kredi kartı bilgilerinin güvenliklerinin sağlanması çok önemli bir konu. Bankamatik, POS cihazı, internet vb alanlar bu kartları kullandığımız noktalardan sadece birkaçı. 

Peki bu kartları korumanın en kolay yolları nelerdir? İşte soru ve cevaplarla güvenli alışverişin yolları…

 

İnternette kart bilgilerimi girerken nelere dikkat etmeliyim?

Sitenin adres çubuğunda “https” uzantılı bir adres olduğundan emin olmalısınız. İlaveten “ssl” güvenlik sertifikası da olmalı. Güvenmediğiniz sitelerden alışveriş yapmayıp, e-posta yoluyla kart bilgisi ya da şifre talep eden firmalara da itimat etmeyerek kendinizi koruyabilirsiniz.

 

İnternetten alışverişin en güvenli yolu nedir?

İnternetten alışveriş için kullanmanız gereken en sağlıklı yöntem “sanal kart” kullanmaktır. Sanal kartınıza yaptığınız yükleme kadar harcama yapabilirsiniz. Bu sayede kart numaranız başkalarının eline geçse bile limiti sizin kontrolünüzde olduğu için güvence altında olacaktır.

Ayrıca 3D ödeme seçeneğini de aktif edebilirsiniz. Bu son ödeme işleminde, cep telefonunuza gelen bir doğrulama kodu ile fazladan bir güvenlik adımı eklenmesi anlamına gelmektedir. Telefonunuza gelen kodu ilgili forma girmediğiniz sürece ödeme gerçekleşmez. Bu seçenek için bankanız ile görüşebilirsiniz.

 

Şifremi nasıl korurum?

Evinizin anahtarı neyse, kartlarınızın şifresi de odur. Bu nedenle kolay tahmin edilemeyecek şifreler belirlemelisiniz. Doğum tarihi, takımınızın kuruluş tarihi gibi şifrelerden uzak durun. ATM ve POS cihazlarına şifrenizi girerken kimseye göstermemeli ve ATM dolandırıcılıklarına (kameralı sistemlere) karşı da dikkatli olmalısınız. 

 

3 boyutlu güvenlik (3D secure) sistemi nedir?

Visa ve Mastercard'ın uluslararası geçerliliği olan bu sistemi, internet alışveriş dünyasının 3 boyutu olan müşteri, kart sağlayıcısı banka ve işyeri arasındaki bilgi akışını alışveriş esnasında özel şifre ve anahtarlar sayesinde güvenle sağlar. 

 

ATM, kartımı vermiyor! Ne yapmalıyım?

Panik yapmayın ve ATM'nin başından kesinlikle ayrılmayın. İlk iş olarak ilgili bankanın çağrı merkezini aramalı ve kartı kullanıma kapatmalısınız. Bu esnada dışarıdan gelebilecek yardım tekliflerini kibarca reddedin. Sizlere bu konuda sadece banka personeli yardımcı olabilir. Kartınızın kullanıma kapatıldığı onayını aldıktan sonra ATM'den ayrılabilirsiniz.